Radon är en osynlig, färglös och luktfri gas som kan ha allvarliga hälsokonsekvenser. Här är tio viktiga fakta som alla bör känna till:
Vad är radon?
- Radon är en radioaktiv gas som bildas naturligt när uran bryts ned. Den kan tränga upp genom marken och in i byggnader.
Hur kommer gasen in i hemmet?
- Gasen kan komma in i byggnader genom sprickor i grunden, golvbrunnar, och andra öppningar. Även grundvatten kan bidra till radon i hushållsvatten.
Hälsoeffekter
- Långvarig exponering för höga radonhalter ökar risken för lungcancer. Gasen är den näst vanligaste orsaken till lungcancer efter rökning och bidrar till cirka 500 lungcancerfall i Sverige varje år.
Radonmätning
- Det enda sättet att upptäcka radon är genom att mäta det. Mätning bör ske under eldningssäsongen (1 oktober till 30 april) och pågå i minst 60 dagar för att få ett tillförlitligt årsmedelvärde.
Rekommenderat gränsvärde
- I Sverige är gränsvärdet i bostäder och allmänna lokaler 200 Bq/m³. Halter över detta värde bör åtgärdas för att minska hälsoriskerna.
I byggnadsmaterial
- Vissa byggnadsmaterial, såsom blåbetong som användes fram till mitten av 1980-talet, kan avge radon. Om ditt hus är byggt med sådant material, kan det vara en källa till förhöjda radonhalter.
Radonsanering
- Om radonhalten är för hög kan åtgärder vidtas för att sänka den. Vanliga metoder är installation av radonsug, radonbrunn, eller tätning av sprickor och otätheter i byggnadens grundkonstruktion.
Radon i vatten
- Radon kan också förekomma i hushållsvatten, särskilt om vattnet kommer från en egen brunn. Att lufta vattnet innan det används kan minska radonhalten.
Regionala skillnader
- Radonhalterna kan variera betydligt beroende på var i landet du bor. Berggrunden och markförhållandena påverkar hur mycket radon som frigörs och tränger in i byggnader.
Förebyggande åtgärder
- Vid nybyggnation är det viktigt att vidta förebyggande åtgärder för att minska risken för förhöjda radonhalter.
Att vara medveten om det här kan hjälpa dig att förstå och vidta de nödvändiga åtgärderna för att skydda dig själv och din familj. Regelbundna radonmätningar och lämpliga åtgärder kan avsevärt minska risken för radonrelaterade hälsoproblem.